Alışılagelmiş nasıl yazılır TDK?
Geleneksel, birleşik sözcükler kategorisine girer.
Alışacak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla elalışmak şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı alışmayı gerektirir.
Süregelmek nasıl yazılır TDK?
4. Bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek fiilleriyle kurulan tasviri fiiller ve -a, -e, -ı, -i, -u, -ü gerund ekleriyle yazılanlar yan yana yazılır: düşünmek, yapabilmek, sevmek; almak, gülmek; uykuya dalmak; yürümeyi bırakmak, yazmayı bırakmak; ortaya çıkmak, kalmak; rüya yazısı, ölüm yazısı, vb.
Kullanılagelmek nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla “Kullanılabilir” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı her zamanki gibi olmalıdır.
Şehire nasıl yazılır TDK?
Dar ünlüsü vurgusuz orta heceye düşen sözcüklerden oluşan indirgemelerde, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci sözcüğün dar ünlüsü düşmez: ağız ağıza, burun buruna, koyun koyuna (yatarak), omuz omuza, çağdan çağa, nesilden nesile, oğuldan oğula, kasabadan kasabaya vb.
TDK çevrim içi nasıl yazılır?
TDK tarafından belirlenen online kelimesinin doğru yazımı “online”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
TDK’nin nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMM, TDK, UN, USA, TV vb.
Ünvan nasıl yazılır?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Başlıklarda bağlaç nasıl yazılır TDK?
Türkçe başlıklardaki bağlaçlar, başlığın ortasındaysa KÜÇÜK harflerle yazılmalıdır. Bu bağlaçlar başlığın başında veya virgül veya noktalı virgül dışındaki noktalama işaretlerinden sonra yazılmışsa, ilk harfler BÜYÜK HARFLERLE ve sonraki harfler KÜÇÜK HARFLERLE yazılabilir.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Özçekim nasıl yazılır TDK?
2014 yılında “selfie” kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından “selfie”nin karşılığı olarak kabul edildi. Daha sonra Türkiye’de selfie için daha eski bir kelime olduğu ortaya çıkınca TDK bu kelimeyi gündeme getirdi. TDK Türk Dil Dergisi, kelimenin 1940’larda kullanıldığını belirtiyor.
Özağırlık nasıl yazılır?
Özgül ağırlık (veya özgül ağırlık veya birim hacmin ağırlığı) bir maddenin birim hacminin ağırlığıdır. Ağırlık birimi genellikle gr-ağırlıktır. Daha sonra özgül ağırlık birimi gr-ağırlık/cm³’tür; bu da gr/cm³ kısa biçiminde yazılır.
Özezerlik nasıl yazılır?
Özdenetim gösteren kişi mazoşisttir. Bu kelime sıklıkla öz ezer olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Ozezer şeklinde olmalıdır.
Türkçede TDK nasıl yazılır?
TDK KELİMESİNİN ANLAMI: 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkçe öğrenmek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Türk Dil Kurumu’nun kısaltmasıdır. Bu kelime sıklıkla T.D.K. şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı TDK şeklinde olmalıdır.
Olagelmiş nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre, “olagelmiş” kelimesi yanında yazmaktadır. Bu kelimeyi gerçek haliyle ayrı ayrı yazmak bir yazım hatası olarak kabul edilir. Birçok kişi, bu kelimenin ayrı yazıldığını düşündüğü için yazım hatası yapar. Bu nedenle, kelimeyi yan yana yazmak çok önemlidir.
Müdürlüğümüzün nasıl yazılır?
Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler nasıl ayrılır? Türk Dil Kurumu’nun son güncellemesiyle kurum ve kuruluş ekleri kaldırıldı. Buna göre kurum ve kuruluş ekleri, adın sonunda kesme işareti olmadan birlikte yazılmalıdır.
Yanı sıra nasıl yazılır bitişik mi ayrı?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.