Çorum’un anlamı ne?
Çorum’un, etrafı dağlarla çevrili çok geniş bir ova olması ve halk arasında Çorum olarak anılması nedeniyle “Çevrim” adını aldığı söylenmektedir.
Çorum’un soyu nereden gelir?
MÖ 3. yüzyılda Avrupa’dan Anadolu’ya gelen ve bugünkü Çorum, Sivas ve Yozgat arasına yerleşen Galat topluluklarının adı olan Trokmu kelimesinden gelmektedir. Trokmu kabilesi Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş (Boğazköy) bölgesine yerleşmiştir.
Çorum kültürel ögeleri nelerdir?
Çorum Müzesi. Çorum Müzesi 1968 yılında açılmıştır. … Alacahöyük Harabeleri. 1835 yılında W.G. … Çorum Kalesi. Şehir merkezinde bulunan ve Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan Çorum Kalesi’nin ilk yazılı belgeleri MS 1700’lü yıllara dayanmaktadır. … Çorum Saat Kulesi. … Millet Bahçesi. … Kargı Yaylası … Kapılıkaya Kaya Mezarı
Çorum hangi tarihte il oldu?
1836 yılında sancak statüsüne yükseltildi. Kadim medeniyetlerin şehri Çorum, Cumhuriyet döneminde ilk kez 20 Nisan 1924’te il statüsüne kavuştu.
Çorum’un simgesi nedir?
Çorum ili leblebisiyle meşhurdur.
Çorum’u kim fethetti?
Beş bin yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe bir köprü vazifesi gören Çorum, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’yle Anadolu’nun Selçuklu egemenliğine girmesinin ardından, 1075 yılında Danişment Ahmet Gazi tarafından Türk egemenliğine girdi.
Çorum hangi boy?
Melik Ahmet Gazi, Oğuzların Alayuntlu boyunun Çorumlu boyunun başı olan İlyas Bey’i Çorum’un hükümdarı olarak bıraktı; İltekin Gazi ile birlikte Osmancık’ı fethetmek üzere Çorum’dan ayrıldı.
Çorum’un neyi meşhur?
Çorum’un meşhur yemekleri ise kuzu tandır, pastırma yapımımak, Çorum mantı, keşkek, İskilip dolması, çatallı çorba, Çorum baklavasıdır.
Çorum’un özellikleri nelerdir?
Coğrafi konumu nedeniyle Çorum, Orta Anadolu’yu Karadeniz’e ve Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yoğun yol üzerinde yer almaktadır. Kültürel ve sanatsal geleneğini sürdüren, farklı kültürlere ev sahipliği yapan, farklı kültürel ürünler ve tarihi miras barındıran bir ildir.
Çorum Yozgattan ne zaman ayrıldı?
Sancağın ve bağlı ilçelerinin sınırları zaman zaman değişir. Örneğin, 1877-78 ve 1881-1893 Osmanlı nüfus sayımlarında Yozgat’ın ilçeleri Akdağmeni, Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu olarak görünürken, 1906 nüfus sayımında Çorum ve Sungurlu Yozgat’tan ayrılmıştır.
Çorum’un kurtuluşu ne zaman oldu?
KURTULUŞ GÜNLERİ (İLLERE GÖRE) İŞGAL NÇORUMDENİZLİBuldan05.07.192004.09.
Çorum’un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Çorum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır: Veli Paşa Hanı, Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, Mecitözü Elvan Çelebi Camisi ve Türbesi, Çorum Kalesi, Kandiber Kalesi, Hattuşaş Antik Kenti, Kybele Kabartması ve Çorum Ulu Cami. Veli Paşa Hanı, Çorum’un Çepni ilçesinde bulunmaktadır.
Çorum’un eski adı nedir?
Bizans (Doğu Roma) kaynaklarına göre, 1071’deki Malazgirt Muharebesi’nden çok önce, Anadolu Türkleşmeye başladığında, Türk boyları yavaş yavaş Anadolu’yu istila etmeye ve yerleşmeye başlamıştı. O zamanlar Bizans eyaleti olan Çorum’un adı Nikonya (Yankoniye) idi.
Çorum Katliamı ne zaman oldu?
Çorum pogromu veya Çorum katliamı, Mayıs ve Temmuz 1980 arasında Türkiye’nin Çorum ilinde gerçekleşti. “Milliyetçi Gençlik” kampanyasının bir parçası olan Sünni Müslüman aşırılıkçılar, Alevi Türk azınlığa saldırdı ve 50’den fazla kişiyi öldürdü. Mayıs ve Temmuz 1980 arasında Türkiye’nin Çorum ilinde 200’den fazla kişi yaralandı. “Milliyetçi Gençlik” kampanyasının bir parçası olan Sünni Müslüman aşırılıkçılar, Alevi Türk azınlığa saldırdı ve 50’den fazla kişiyi öldürdü. 200’den fazla kişi yaralandı.
Çorum’da hangi madenler bulunur?
Genel Müdürlüğümüz tarafından Çorum ve yakın çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda çeşitli metalik ve endüstriyel hammadde yatakları ve kaynakları tespit edilmiştir. Bunlardan en önemlileri; Hammadde yatakları antimon, bakır, demir, manganez, bentonit, grafit, kil, kireç taşı ve tuğladır.
Çorum hangi boydan gelir?
Anadolu’yu fethettikten sonra bölgeye yerleşen Türklerin Çorum bölgesini uyuma ve mera olarak kullandıkları kayıtlarda yer almaktadır. Bölgedeki köy ve yer adlarının çoğu Bayat, Eymir, Kargın, Yapar ve Çavuldur aşiretleri tarafından bırakılmıştır.
Çorum’un yeni adı nedir?
Sürpriz değişiklikler arasında Çorum’un isminin değişmesi de yer aldı. Çorum’un yeni adı yapay zeka tarafından “Amasya Çevresi” olarak belirlendi. Artık Sivas’a “Şehriye”, Tokat’a “Kalevana”, Kayseri’ye “Marşeş” denecek. Çorum’a “Amasya civarı”, Kırıkkale’ye “Ayvalı” ve Kırşehir’e “Kiriyakos” deniyordu.
Çorum’un suyu nereden gelir?
“Tamamlanan içme suyu iletim hattıyla Çorum iline bugüne kadar 3 milyon 54 bin 922 metreküp içme suyu verildi” dedi.
Çorum unu nedir?
Geleneksel tam buğday unudur. Buğdayın iki taş arasında öğütülmesiyle elde edilir. Kepek ve ruşeym ayrılmadığı için vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Evde istediğiniz ekmek, bisküvi, kek ve pastaları yapmak için kullanabilirsiniz.